Opublikowany przez: LwiaMatka
Autor zdjęcia/źródło: Photo by mk. s on Unsplash
Artykuł zawiera lokowanie produktów marki Domowa Apteczka
"Traktuj jedzenie jak lekarstwo, inaczej lekarstwa będą twoim jedzeniem" - za tymi mądrymi słowami Steve'a Jobsa kryje się wszystko to, co powinniśmy wiedzieć o właściwym odżywianiu. Zbilansowana dieta to podstawa dobrego zdrowia i nie należy jej traktować sezonowo. Jednak taka już ludzka natura, że o odpornośc zaczyna się dbać dopiero wtedy, gdy pojawiają się pierwsze oznaki osłabienia. Reagujmy od razu lub przygotujmy się do zimy z arsenałem doskonale dobranych składników, które pomogą nam zwalczyć pierwsze objawy przeziębienia i wesprą układ odpornościowy na długie zimowe miesiące.
CZYTAJ TAKŻE: Jak wzmocnić odporność dziecka? 4 kroki do lepszej odporności>>
Codzienny stres i tempo dzisiejszego życia, skutecznie osłabiają naszą odporność. Odporność buduje się z czasem, systematycznym i konsekwentnym wprowadzaniem zdrowych nawyków żywieniowych, jednak każdy moment jest dobry, aby zacząć z troską podchodzić do własnego zdrowia.
Zaczynając każdy dzień od tej prostej szklanki napoju, długofalowo i skutecznie podniesiemy naszą odporność. Bogata w witaminę C cytryna wprowadzi odpowiednią dzienną dawkę witaminy "na przeziębienie" do organizmu. Imbir zaś mający działanie odkażające, bakterio- i wirusobójcze czy grzybicze, zwalczy wszelkie początki osłabienia. Napar z imbiru pomoże także przy kaszlu i bólu gardła. Pity profilaktycznie - wspomoże odporność. Najmniejszym dzieciom można podawać wodę z cytryną i imbirem w bidonie ze słomką.
Jest rewelacyjna na śniadania jako zastrzyk energetyczny, wpływa również świetnie na pozbycie się uciążliwego kataru czy objawów przyziębienia. Dzieje się tak za sprawą właściwości kaszy jaglanej, wysuszających śluz i wydzieliny. Podawana z suszoną żurawiną, zmielonymi migdałami, łyżką oleju lnianego, miodem, wanilią, cynamonem i szczyptą kardamonu jest niezrównana w walce z przeziębieniem. Maluchom po 6. miesiącu życia kaszę z uparowanymi owocami można zblendować na miękką papkę.
Daktyle to świetny zamiennik cukru, który można stopniowo wprowadzać do diety dziecka powyżej 6. miesiąca życia. Daktyle charakteryzują się również bogactwem witamin (C, B3, A) i składników mineralnych (potas, magnez). Uzupełnią niedobór glikogenu. Mają w składzie także salicylany, które działają na organizm jak... aspiryna. Daktyle najmniejszym dzieciakom podajemy w formie zmiksowanej lub uprzednio uparowane na wodzie.
Ponadczasowy "dream team" (z ang. wymarzona drużyna) w walce z przeziębieniem. Syrop z cebuli łagodzi ból gardła (cebulowe talarki można zasypać ksylitolem lub erytrytolem, chcąc uniknąć szkodliwego cukru). Czosnek to z kolei naturalny antybiotyk, zwalczający skutecznie stany zapalne, infekcje, hamujący rozwój bakterii. Najcenniejsze w czosnku są olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, ale także związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe i witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A). Czosnek to także liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz nietypowe w jednym składniku na raz mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Aby smak cebuli i czosnku nie zraził najmniejszych, warto "przemycać" je do zwykłych potraw, np. jajecznicy, szkląc je wcześniej na patelni. Smak i ostry zapach czosnku lekko złagodnieje, a cebula stanie się przyjemnie miękka i słodkawa.
Zestaw smakosza. Miód to podobnie jak czosnek, jeden z największych naszych sprzymierzeńców w budowaniu odporności. Szczególnie ważne dla odporności są obecne w miodzie enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów, a także nadtlenek wodoru – substancja o właściwościach bakteriostatycznych (w odpowiednim roztworze popularnie zwany "wodą utlenioną"). Większość rodzajów miodu zawiera pełen pakiet mikroelementów: potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, molibden, mangan czy kobalt. Miód to także zestaw witamin A, B1, B2, B6, B12 i C. Zawiera także kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Miód wzbogacony ziołami to już prawdziwy majstersztyk w walce z przeziębieniem - dodatek podbiału ma działanie wykrztuśne, przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne. Nie powinien być podawany dzieciom przed ukończeniem przez nich 12 miesiąca życia (zastępowany innymi "słodzikami", jak daktyle, banan, ksylitol itp), później stanowić może częsty składnik dań na słodko. Do nich także pasować będą zmielone migdały (koniecznie ze skórką!), które uzupełnią prozdrowotny superfood o swoje walory - bogate w polifenole, zwiększają skuteczność białych krwinek. Migdały są też świetnym składnikiem napoju odpornościowego w postaci ZŁOTEGO MLEKA (PRZEPIS). Ważne: miodu nigdy nie zalewamy wrzącą wodą, gdyż straci wtedy wszystkie swoje lecznicze walory.
Gdy odporność siada i potrzebujemy natychmiastowych efektów, sięgnąć należy po propolis czyli potocznie "kit pszczeli". Pszczołom służy jako materiał dezynfekujący ale i budowlany - kit uszczelniający. Propolis działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, a dzieje się tak głównie za spraqwą obecnych w nim kwasów fenolowych. Flawonoidy estry kwasów fenolowych zawarte w propolisie mają udowodnioną badaniami, silną właściwość antybiotyczną. Znakomicie sprawdza się przy nawet zaawansowanych nieżytach gardła i krtani i w leczeniu górnych dróg oddechowych.
W budowaniu odporności ważne są szczegóły, stąd i niepozorne przyprawy znajdują tu swoje zastosowanie. W gronie odpornościowych SUPERFOOD szczególne miejsce zaskarbiły sobie trzy przyprawy, których aromat dodatkowo rozgrzewa w jesienno-zimowe wieczory, nastrajając pozytywnie. Kurkuma (pochodząca z rodziny imbirowatych) to sprzymierzeniec w walce z infekcjami wirusowymi. Dzieje się tak za sprawą kurkuminy - związku leczniczego zawartego w kurkumie i jednocześnie silnego przeciwutleniacza o właściwościach przeciwzapalnych. Według amerykańskich naukowców oras badaczy nad kurkumą z uniwersytetu w Kopenhadze, kurkuma wpływa na zahamowanie namnażania się wirusów. Co więcej, zapobiega też powstaniu i rozwojowi schorzeń bakteryjnych i grzybiczych. Cynamon, oprócz wspaniale zimowego zapachu, zawiera w sobie cenny składnik tj. aldehyd cynamonowy, który ma cały szereg prozdrowotnych właściwości, w tym usuwanie toksyn z organizmu i szybszą regenerację. Kardamon to kolejna z prozdrowotnych przypraw, która z kolei wpływa pozytywnie na górne drogi oddechowe. W przypadku przeziębień, kataru a nawet zapalenia oskrzeli czy wręcz astmy, zaleca się inhalacje z olejkiem z kardamonu lup picie naparów herbacianych z kardamonem (zmiażdżonym uprzednio w moździerzu).
Warto też uzupełnić dietę dziecka w naturalne preparaty z olejem z rekina, jak Tran z rekina o smaku mango i brzoskwini z oferty Domowej Apteczki.
Dzieci go uwielbiają bo ma pyszny i pozbawiony rybiego posmaku smak. Ten suplement diety doskonale sprawdzi się w budowaniu odporności dziecka, ponieważ zawiera substancje aktywne, które charakteryzują się wyjątkowo wysoką biodostępnością, gdyż Tran z rekina Domowa Apteczka wytwarzany jest w unikalnej technologii EmulOil®.
Główne składniki Tranu z rekina o smaku mango i brzoskwini to: olej z wątroby rekina w tym alkiloglicerole i skwalen, cynk oraz selen. Taki zestaw składników będzie skutecznie wspierał codzienne dbanie o odporność i zdrowie malucha.
Preparat zaiwera alkiloglierole i skwalen pochodzące z oleju z wątroby rekina. Są to eterowe lipidy o dużej aktywności biochemicznej. Natomiast skwalen to związek naturalnie występujący w oleju z rekina i jest to jego najbogatsze źródło. Te wyjątkowe składniki gromadzą się w naszych tkankach, w których odbywa się proces tworzenia krwinek, w szpiku kostnym i innych organach, a dzięki temu wspomagają dojrzewanie składowych krwi oraz wytwarzanie krwinek wspierających układ odpornościowy.
Certyfikowany olej rybi zawarty w produkcie jest wytwarzany z poszanowaniem środowiska naturalnego. Został także przebadany na obecność metali ciężkich, dioksyn oraz innych zanieczyszczeń. Preparat zawiera wyłącznie naturalnie występujące cukry i jest bezglutenowy. Może być stosowany dla maluchów już od 3. roku życia i dzieci starszych.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Stokrotka 2019.12.02 16:20
Artykuł akurat dla mnie. Często łapie przeziębienie jesienią a jeszcze gorzej na wiosnę... A odpowiednie odżywianie to taka ważna rzecz.
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.